português | english | français | català

logo

Búsqueda en la base de datos

Base de datos:
FONS
Buscar:
119185 []
Referencias encontradas:
Mostrando:
1 .. 1   en el formato [Estandar]
página 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Moviment obrer, canvi polític, social i cultural: Comissions Obreres a Catalunya, 1964 - 1978 / Elionor Sellés i Vidal
Sellés i Vidal, Elionor


En: Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics. Barcelona, núm. 17 (2006) , p. 285-309 (Tesis Doctorals
Tesi doctoral dirigida pel doctor Joan Oliver i Puigdomènech, llegida a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona el 3 de novembre de 2005. Bibliografia. Notes a peu de pàgina. Inclou resum bilingüe català-anglès.

En la primera part de la tesi que presentem s'aborda el naixement de Comissions Obreres i es posa al descobert la debilitat de les formacions polítiques, que no poden evitar l'entesa personal entre alguns dels seus membres, els quals, saltant-se les limitacions imposades per les respectives formacions polítiques, posaran en marxa el nou moviment obrer després de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), a Catalunya. Comissions Obreres iniciarà el seu camí marcat des de l'inici per una dualitat important. D'una banda, el moviment s'anirà estenent i ampliant a partir de les xarxes de relació que s'estableixen en els contactes que facilita la participació en el sindicat vertical i també en els conflictes que van sorgint en les negociacions col·lectives d'empresa, ram o comarca. I de l'altra, el moviment s'organitzarà a través de coordinadores en les quals s'apleguen els activistes polititzats que converteixen aquests organismes en centres de debats i disputes contínues, cosa que resta efectivitat a les activitats que s'hi emprenen. Les fonts orals han estat una eina imprescindible per realitzar aquesta recerca, i si en la primera part són decisives per comprendre alguns episodis estudiats, en la segona es converteixen en l'eix central dels temes abordats. Així, per exemple, lluny d'entendre que hi ha un trencament entre les generacions sindicalistes d'abans i de després de la guerra, les fonts orals revelen la connexió entre unes i altres, a través de les relacions familiars i la trobada en l'espai fabril. Alhora, les fonts orals ens permeten conèixer la profunda transformació personal i social que experimenten els activistes a través de la militància obrera, especialment per a les dones, que descobriran la perspectiva feminista des de la qual mirar el món. Finalment, les fonts orals descobreixen en els protagonistes del moviment obrer una certa decepció per no haver estat capaços d'imposar una societat democràtica amb un fort component social. La fi de la dictadura no es pot entendre sense l'enfonsament del sindicat vertical i sense la conflictivitat continuada dels darrers anys del règim franquista, ambdós aspectes conseqüència de l'activitat impulsada per Comissions Obreres.


Matèries: Moviment obrer ; Canvi social ; Sindicats ; Tardofranquisme ; Franquisme ; Antifranquisme ; Eleccions sindicals ; Conflictivitat social ; Sindicalistes ; Sindicat vertical ; Partits polítics
Matèries:Comissions Obreres de Catalunya : CCOO-CONC ; Organización Sindical Española
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1964 - 1978
Accés: http://www.raco.cat/index.php/ButlletiSCEH/article/view/148952/200846
Localització: UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



página 1 de 1

Base de datos  FONS : Formulario avanzado

   
Buscar:
en el campo:
 
1     
2   
3