Els molins fariners a Tivissa / Joaquim Roset Pinyol
Roset Piñol, JoaquimEn:
Miscel·lània del Centre d'Estudis Comarcal de la Ribera d'Ebre. Flix, núm. 22 (2011) , p. 345-357 : il. (
Història Local)
Bibliografia.
Al voltant del poble de Tivissa hi ha fonts naturals les quals, actualment, es troben en desús. Antigament aquesta aigua s'utilitzava tant per a l'abastament de la població com per al regadiu de l'hortat més próxim. L'aigua sobrant de les surgències existents va ser utilitzada com a aprofitament hidràulic per al moviment de diversos molins fariners existents al llarg del barranc de la Fotx de la zona més propera al nucli de Tivissa. Al llarg d'uns dos quilòmetres aigües avall d'aquest barranc s'han identificat un total de nou zones amb estructures lligades a l'existència d'antics molins fariners (basses, salts i pedres de molí), els quals s'utilitzaven per moldre el gra de blat i treure'n la farina. Aquestes estructures formen part del patrimoni cultural i natural del nucli de Tivissa, el qual ens permet de donar la importància que li pertoca al treball dels nostres avantpassats.