português | español | français | català

logo

Database search

Database:
FONS
Search:
141660 []
References found:
Showing:
1 .. 1   in format [Default]
page 1 of 1


1 / 1
select
print
Text complet
Bookmark and Share
La travessa dels Pirineus de Jacint Verdaguer l'any 1882. L'ascensió a l'Aneto des de la Seu d'Urgell / Bernat Gasull i Roig
Gasull i Roig, Bernat


En: Ibix : publicació biennal de cultura. Ripoll. Annals 2010-11, núm. 7 (novembre 2012), p. 381-394 : il.
Notes. Resum en català i anglès.

Entre el 2003 i el 2008 es va fer una tasca d'identificació dels cims pirinencs que el poeta Jacint Verdaguer havia pujat al llarg de la seva vida, juntament amb les seves rutes d'ascensió, i se'n van localitzar un mínim de vint-i-nou. Per bé que aquest procés no es va publicar, sí que es va fer una guia de muntanya que, de manera pràctica, reflecteix aquesta feina de descoberta (Les ascensions de Verdaguer al Pirineu, de Cossetània; vegeu el blog http://lesascensionsdeverdagueralpirineu. blogspot. com). El 2009 es va iniciar un altre projecte, que enguany s'ha finalitzat. Es tracta de la identificació de la ruta de la travessa de l'estiu del 1882 per pujar al cim de l'Aneto, passant per l'Urgellet, el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça. De fet, aquesta travessa complementa la del 1883. Ambdues són la base per escriure Canigó, que es publicaria el 1886. L'objectiu no era només identificar la ruta (i, naturalment, fer-la), sinó fer una proposta pràctica per a qui la volgués repetir. També es volia comprovar què havia passat amb els elements del paisatge, patrimoni arquitectònic, fauna, flora. de què parla el poeta. De manera que, més enllà de la ruta, s'ha volgut trobar què se n'ha fet, d'un o altre retaule o d'altres restes descrites (fins i tot es proposa una ruta alternativa pels museus on es troben ara) o bé identificar les més de trenta llegendes de què parla, per si encara hi són vives, i localitzar els llocs on se situen. Es volia identificar també els personatges amb qui es va trobar, des dels noms dels guies, qui eren els rectors, de qui eren les petjades que Verdaguer va trobar pujant a l'Aneto. S'ha anat més enllà de les publicacions i de les notes de Verdaguer; s'ha espellucat en referències indirectes, en l'epistolari, i s'han analitzat els croquis fets pel poeta i la seva llibreta de notes. Això ha comportat també que el document compti amb escrits inèdits seus. Entre aquests hi ha anotacions dels croquis, llistes de contactes, esborranys de poemes, llista de despeses i una curiosa descripció d'animals, bàsicament pirinencs, alguns ara extingits, o gairebé, com l'herc o el llop cerver. El treball està pendent de publicació. També es proposa fer una descoberta del recorregut i plantejar la possibilitat de crear una ruta excursionista.


Matèries: Paisatge ; Literatura ; Toponímia ; Muntanyes ; Muntanyisme ; Escriptors ; Viatgers
Matèries: Verdaguer i Santaló, Jacint (1845-1902)
Àmbit:Pirineu ; Aneto, pic
Cronologia:1882 - 1886; 2003 - 2008
Autors add.:Col·loqui d'Estudis Transpirinencs (7è : 2011 : Salardú )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/AnnalsCER/article/view/261998/376599
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; Universitat de Barcelona; UAB: Sibhil·la; Universitat Pompeu Fabra; UAB: Humanitats (Hemeroteca)


Enllaç permanent a aquest registre



page 1 of 1

Database  FONS : Advanced form

   
Search:
in field:
 
1     
2   
3