português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
CUSSO SEGURA, XAVIER []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 8   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Persistència de conreu de cereals a la província de Barcelona a mitjan segle XIX / Ramon Garrabou, Xavier Cussó, Enric Tello
Garrabou i Segura, Ramon


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 20 (2007) , p. 165-221
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia.

L'Estadística Territorial de 1858, i els Estados sobre la producció i comercialització dels principals productes agraris a la província de Barcelona el 1859-67, permeten constatar la persistència del cultiu de cereals al 44[per cent] de la superfície conreada. Uns rendiments mitjans de 15-16 Hl/Ha donaven abast al 39[per cent] de les necessitats de consum de la població. La resta requeria importar un milió d'Hl anuals de blat. Una anàlisi acurada de la seva geografia revela les raons agroecològiques, econòmiques i socials d'aquella especialització cerealícola a la franja nordoriental més humida, coetània de l'especialització vitícola predominant al sud-oest més àrid de la província.


Matèries: Conreus ; Cereals ; Vinya ; Dades estadístiques
Àmbit:Barcelona, província
Cronologia:[1858 - 1867]
Autors add.:Cussó Segura, Xavier ; Tello Aragay, Enric
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/123935
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Transició nutricional a Catalunya / Xavier Cussó Segura, Josep Pujol Andreu
Cussó Segura, Xavier


En: Plecs d'Història Local. Barcelona, núm. 162 (juliol-agost 2016), p. 5-7 : il. (Temes-2
Bibliografia.


Matèries: Aliments ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Nutrició ; Consum
Àmbit:Catalunya ; Europa
Cronologia:[1850 - 2014]
Autors add.:Pujol i Andreu, Josep
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Plecs/article/view/331713/422417
Localització: Biblioteca de Catalunya; Institut Ramon Muntaner; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; B. Centre de Lectura de Reus; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Arxiu Històric de Sabadell; Universitat de Lleida; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 8
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Alimentació, salut i nivells de vida a la Barcelona industrial, 1820-1936 / Xavier Cussó Segura
Cussó Segura, Xavier


En: 162614 Proveir Barcelona : el municipi i l'alimentació de la ciutat, 1329-1930. Barcelona : Museu d'Història de Barcelona : Institut de Cultura : Ajuntament de Barcelona, 2016



Matèries: Condicions de vida ; Industrialització ; Salut pública ; Alimentació humana ; Nutrició
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1820 - 1936
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Museu d'Història de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'especialització vitícola catalana i la formació del mercat blader espanyol : una nova interpretació a partir del cas de la província de Barcelona / Ramon Garrabou ; Enric Tello ; Xavier Cussó
Garrabou i Segura, Ramon


En: Recerques : història, economia, cultura. Barcelona, núm. 57 (2008) , p. 91-134
Notes a peu de pàgina. Resum en català i anglès.

En aquest treball s'analitza el procés d'especialització vitícola desenvolupat a la província de Barcelona al llarg del segle XIX i el primer terç del segle XX, des de l'òptica de les complexes i canviants relacions entre comerç i medi ambient. El principal moment de ruptura de l'esmentat procés s'identifica en el pas, abans i després de la crisi agrària finisecular, des d'una primerenca especialització comercial regional fins a la primera globalització de l'agricultura catalana en el marc de l'economia espanyola. Mitjançant l'estimació de la petjada ecològica i laboral, i de l'evolució de la relació real d'intercanvi entre el vi català i el blat castellà, s'analitzen els efectes d'aquell lligam comercial a la mateixa província de Barcelona i sobre les províncies de l'interior peninsular especialitzades en la producció de blat. Aquesta anàlisi permet observar que l'impacte socioambiental d'aquell procés d'especialització vitícola a Catalunya, o bladera a l'interior de Castella, que va desenvolupar-se en el marc de la política comercial prohibicionista o proteccionista espanyola, no va generar un intercanvi marcadament desigual. Tanmateix, les forces motrius que impulsaren aquella especialització als mercats internacionals, nacionals o regionals també acabaren generant a l'interior peninsular una propensió al monocultiu cerealícola que va anar massa lluny des de qualsevol punt de vista econòmic i ambiental, com ja observaren i criticaren alguns agrònoms a les primeres dècades del segle XX.


Matèries: Indústria vinícola ; Medi ambient ; Impacte ambiental ; Comerç ; Crisi agrària ; Conreus ; Vinya ; Blat
Àmbit:Barcelona, província ; Castella
Cronologia:[1800 - 1936]
Autors add.:Tello Aragay, Enric ; Cussó Segura, Xavier
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Recerques/article/view/251791/337147
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca)


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Balances energéticos y usos del suelo en la agricultura catalana : una comparación entre mediados del siglo XIX y finales del siglo XX / Xavier Cussó ; Ramón Garrabou ; José Ramón Olarieta ; Enric Tello
Cussó Segura, Xavier


En: Historia agraria. Murcia, 40 (diciembre 2006), p. 471-500 : il. graf.
Notes i blbliografia.

El present treball analitza i compara, des de la perspectiva analítica del metabolisme social, els usos del sòl i els balanços energètics derivats d'aquests usos dels sistemes agraris de cinc municipis de la comarca barcelonina del Vallès, en dos moments històrics que il·lustren les característiques i magnitud de les transformacions que s'han produït en els sistemes agraris catalans en els últims 150 anys. El primer tall correspon a mitjan segle XIX, representatiu del funcionament d'una agricultura orgànica avançada; el segon, a la fi del segle XX, representa un sistema agrari industrialitzat on l'energia fòssil i altres inputs externs al sistema tenen una presència determinant. A partir dels amillaramientos, els censos ramaders i les cartilles evaluatories disponibles per als municipis estudiats, i les dades actuals dels censos agraris, forestals i de rendiments i aprofitaments dels diferents productes, s'han construït els balanços energètics dels dos períodes analitzats. A partir d'ells hem constatat que en els 150 anys transcorreguts s'ha produït una espectacular pèrdua d'eficiència energètica i de sostenibilitat dels sistemes agraris, malgrat els grans increments de la productivitat per hectàrea dels diversos cultius i de la producció ramaderia, que s'atribueix totalment al pas d'una agricultura orgànica avançada a uns sistemes agraris amb elevat consum de combustibles fòssils en forma de carburants, abonaments de síntesis i fitosanitaris i,especialment, al pes descomunal de l'activitat ramadera, desenvolupada completament al marge del territori.


Matèries: Fonts documentals ; Dades estadístiques ; Explotacions agràries ; Agricultura ; Ramaderia ; Sistemes de conreu ; Usos del sòl ; Consum energètic ; Maquinària agrícola ; Desenvolupament sostenible
Àmbit:Caldes de Montbui ; Castellar del Vallès ; Palau-solità i Plegamans ; Polinyà ; Sentmenat
Cronologia:[1850 - 2000]
Autors add.:Garrabou i Segura, Ramon ; Olarieta, José Ramón ; Tello Aragay, Enric
Accés: http://www.historiaagraria.com/info_articulo.php?id=428
Localització:


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
L'Escola de Bosc. Un referent pioner a la transició nutricional moderna a Catalunya / Xavier Cussó, Ramon Garrabou
Cussó Segura, Xavier


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 17 (2004) , p. 497-512 : graf.
Número d'homenatge a Emili Giralt i Raventós. Bibliografia i notes a peu de pàgina.


Matèries: Nutrició ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Centres d'ensenyament ; Renovació pedagògica
Matèries:Escola de Bosc de Barcelona
Àmbit:Catalunya ; Barcelona
Cronologia:1900 - 1950
Autors add.:Garrabou i Segura, Ramon
Accés: http://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/102993/145704
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Transició nutricional a la Catalunya contemporània: una primera aproximació / Xavier Cussó, Ramon Garrabou
Cussó Segura, Xavier


En: Recerques : història, economia, cultura. Barcelona, núm. 47-48 (2004) , p. 51-80
Notes a peu de pàgina.


Matèries: Condicions de vida ; Alimentació humana ; Edat contemporània ; Indústria alimentària ; Cereals ; Industrialització
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1860 - 1936]
Autors add.:Garrabou i Segura, Ramon
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Recerques/article/view/137801/301315
Localització: Biblioteca de Catalunya; UAB: Humanitats (Hemeroteca)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 8
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació i nutrició al Vallès Oriental en les darreres dècades del segle XIX / Xavier Cussó, Ramon Garrabou
Cussó Segura, Xavier


En: Lauro : revista del Museu de Granollers. Granollers, núm. 21 (2n semestre 2001), p. 26-34


Matèries: Nutrició ; Alimentació humana ; Aliments
Àmbit:Vallès Oriental
Cronologia:[18??]
Autors add.:Garrabou i Segura, Ramon
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Lauro/article/view/48363/51408
Localització: B. Can Pedrals (Granollers); B. Can Mulà (Mollet del Vallès); B. Marc Vilalba (Cardedeu); B. Can Rajoler (Parets del Vallès); B. L'Escorxador (Sant Celoni); B. La Grua (Montmeló); B. Ferran Soldevila (Santa Maria de Palautordera); B. de La Llagosta; B. Frederica Montseny (Canovelles); B. de Montornès del Vallès; B. de Caldes de Montbui; B. de les Franqueses del Vallès; Biblioteca Núria Albó (La Garriga); B. de la Roca del Vallès; Universitat Autònoma de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3