No tot són àmfores. Els dolia i la producció de vi a l'antiguitat / Joaquim Tremoleda
Tremoleda i Trilla, JoaquimEn:
Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Figueres. Vol. 51 (2020) , p. 233-254 : il (
Arqueologia)
Notes a peu de pàgina. Bibliografia. Resums en català i anglès.
Els grans recipients ceràmics que coneixem com a dolia formaven part de l'equipament de les explotacions agrícoles d'època romana i, com a element estructural, ha rebut poca atenció fins ara per part de la recerca arqueològica, en detriment de l'àmfora, sobre la qual s'han bastit els estudis econòmics pel fet de ser l'element més conegut per al transport i la comercialització de productes alimentaris, especialment el vi. Els dolia, en canvi, van tenir un paper essencial, des de la fermentació fins a l'emmagatzematge del vi en les cellae uinariae. Aquests magatzems permeten fer estimacions de la capacitat productiva dels establiments, a part d'altres funcions possibles. Intrínsecament, el recipient duu implícits aspectes tipològics i de mòdul en relació amb la seva capacitat que són dades objectives. A més a més, hi ha una sèrie de marques que aporten elements complementaris, que es refereixen a la seva fabricació, propietat i capacitat. Els segells epigràfics llatins poden aportar importants testimonis sobre les famílies que hi estaven implicades.