Feeding the city : the supply of Barcelona from the 13th to the 20th centuries / [scientific director: Mercè Renom ; translation: Catherine Stephenson]
Barcelona : Ajuntament de Barcelona : Institut de Mercats de Barcelona : Museu d'Història de Barcelona, 2013
65 p. : il. ; 21 cm (
Llibrets de sala, 12)
Tít. orig.: Alimentar la ciutat : el proveïment de Barcelona del segle XIII al segle XX.
ISBN 9788498504835
Aquest llibret recull els resums de les ponències que es van presentar a les jornades que van tenir lloc el mes de maig d'enguany i n'avança algunes de les que es presentaran el 2014. El volum se centra en l'evolució des del model proteccionista de l'abastiment alimentari de la ciutat de Barcelona dels segles medievals i moderns fins a la liberalització que es va iniciar el segle XVIII i que va culminar els segles XIX i XX. Mitjançant un recorregut pels productes bàsics de la dieta dels segles XIII al XVII (el pa, el vi i en menor mesura la carn, el peix, la volateria o els productes de l'horta), els ponents van analitzar la fiscalitat a què estaven sotmesos els diversos aliments, les formes de proveïment i les institucions implicades en l'abastament alimentari de Barcelona. Amb la liberalització del mercat alimentari el segle XVIII,les preocupacions comencen a ser unes altres: el control sanitari, la relació directa entre l'alimentació i la salut o la diferenciació social de la dieta. Però tot i la transformació del sistema,l'Ajuntament de Barcelona va crear noves fórmules, com el mercat central i la xarxa de mercats municipals, que li permetessin seguir participant en el proveïment alimentari de la ciutat (MUHBA).