Minerals industrials de les pissarres negres del Silurià del bosc de Poblet / Joan Carles Melgarejo, Júlia Farré-de-Pablo, Esperança Tauler, Joaquín A. Proenza, Núria Pujol-Solà, Sandra Amores, Josep Roqué, Jingyao Xu, [et al.]
En:
210642 Actes de les V Jornades Bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades. Posar en valor la diversitat i la riquesa del patrimoni. L'Espluga de Francolí : Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet : Departament de Territori i Sostenibilitat. Generalitat de Catalunya, 2020. p. 257-272 : il, map.
(
Geologia)
Referències bibliogràfiques.
Les pissarres ampelítiques del Silurià del bosc de Poblet són riques en matèria orgànica, localment grafititzada, que els confereix un color negre. Per això han estat emprades tradicionalment, un cop molturades, com a colorant per donar tons negres o grisencs (negre fum) a diversos derivats industrials. Al segle XX, al bosc de Poblet, hi havia diverses explotacions a cel obert.La presència de pirites disperses en les pissarres negres fa que en oxidar-se es generi una solució rica en àcid sulfúric molt reactiva. Com que aquestes pissarres són caolinítiques i, per tant, riques en alumini, la reacció amb les solucions àcides genera al·lòfana. Aquest mineral apareix en vetes, juntament amb sulfats àcids molt solubles en aigua i, per tant, poc estables, com ara copiapita, coquimbita, halotriquita i altres. Els monjos del monestir de Poblet han explotat des de l'edat mitjana aquests minerals en algunes galeries de poca fondària. L'objectiu era obtenir matèries primeres per a la producció d'alum, utilitzat essencial-ment com a mordent en la tinció de teixits.