português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
COMARES []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 5   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Un Viaje por los extremos : Eugenio d'Ors en la crisis del liberalismo / Maximiliano Fuentes Codera
Fuentes Codera, Maximiliano


Granada : Comares, 2017
X, 213 p. ; 24 cm (Comares historia
Bibliografia.
ISBN 9788490455098



Matèries: Biografia ; Escriptors ; Intel·lectuals ; Pensament polític ; Vida política
Matèries: Ors i Rovira, Eugeni d' (1881-1954)
Àmbit:Catalunya ; Espanya
Cronologia:1881 - 1954
Localització: Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Cultura clandestina : los intelectuales del PSUC bajo el franquismo / Giaime Pala
Pala, Giaime


Granada : Comares, 2016
X, 172 p. ; 24 cm (Comares historia
Bibliografia. Índex.
ISBN 9788490453940

El present llibre analitza la història d'intel·lectuals que van operar en la clandestinitat per la seva adscripció a un partit il·legal: el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), és a dir, l'organització política catalana més forta en els anys de la dictadura franquista. A partir de 1956, van confluir en el PSUC desenes de joves llicenciats i estudiosos fins a formar el més nodrit grup d'intel·lectuals militants operant a Catalunya, alguns dels noms dels quals (Manuel Sagristán, Jordi Solé Tura, Josep Fontana, Francesc Vicens, Francesc Vallverdú, etc.) es convertirien, amb el pas del temps, en figures de reconegut prestigi sociocultural. A través de l'estudi de les fonts d'arxiu i de la premsa de l'època, l'autor ens descriu tant la labor cultural d'aquests intel·lectuals, concretada en la creació de diferents revistes i en la publicació de centenars d'articles sobre tots els àmbits del saber, com la seva pràctica política, el seu horitzó cultural i el seu paper dins del PSUC. En suma, ens presenta un enfocament interpretatiu fonamentat en la història cultural i en la sociologia històrica de l'intel·lectual mitjançant el qual explica a un col·lectiu polític la trajectòria del qual va ser tan intensa i productiva com agitada dins d'un partit obligat a operar en condicions difícils. En definitiva, es tracta d'una obra que ens ajuda a comprendre com la clandestinitat influïa en la labor cultural de l'oposició al franquisme i de quina manera es desenvolupava l'activitat política dels intel·lectuals demòcrates afiliats a un partit polític. I que ens permet conèixer un fragment important de la història cultural catalana dels anys 1939-1977 i la consolidació d'una cultura marxista que, a Catalunya, va ser hegemònica fins al final de la transició a la democràcia. (Editorial).



Matèries: Intel·lectuals ; Franquisme ; Cultura ; Premsa cultural ; Partits polítics ; Antifranquisme ; Comunisme ; Oposició clandestina
Matèries:Partit Socialista Unificat de Catalunya : PSUC
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1939 - 1977
Localització: B. Abadia de Montserrat; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Gobernadores : Barcelona en la España franquista (1939-1977) / [Javier Tébar Hurtado, Manel Risques Corbella, Martí Marín Corbera, [et al.]]



Granada : Editorial Comares, 2015
376 p. ; 24 cm (Comares. Historia) 
Bibliografia. Annexos. Conté: Los años de implantación de la Dictadura en Barcelona (1939-1945) / Javier Tébar Hurtado; El Gobierno Civil de Barcelona en la postguerra mundial, 1945-1951 / Manel Risques; El Decenio bisagra (1951-1960) /Martí Marín Corbera; Una década de estabilidad relativa (1960-1969) / Martí Marín Corbera; La crisis desde primera línea (1969-1975) / Pau Casanellas; De la Reforma al desguace (1975-1977) / Pau Casanellas.
ISBN 9788490452929

Una història del Govern Civil de Barcelona a través dels seus governadors, que sigui útil per entendre el sistema de govern provincial que va desenvolupar el Franquisme en tota Espanya durant quatre llargues dècades: ni més ni menys que això ens hem proposat en aquest estudi. Pot ser que si tornéssim sobre això, a dia d'avui, ens tiréssim enrere. Les nostres experiències personals en matèria de recerca, bé que properes per diversos motius, no feien presumir que una obra a vuit mans (i no quatre articles per separat) fos a resultar senzilla de gestionar i, no obstant això, hem arribat fins al final, per comprovar que, almenys, era possible. Els aspectes en els quals s'ha centrat el treball realitzat pels diferents autors d'aquest volum han estat quatre. Tots ells influïts per alguns dels treballs previs realitzats per cadascun de nosaltres: la perspectiva biogràfica (J. Tébar), l'anàlisi del personal polític que en el seu moment va ser denominat com dels "quadres intermedis" (M. Marín), el control de l'ordre públic i la lluita contra l'oposició (M. Risques i P. Casanellas) i una difusa combinació de circumstàncies i problemes que ha estat diferent en cada període i lloc, que emmarcarien el que podríem cridar la política territorial (provincial) del Règim i els seus suports socials. Atès que aquest últim aspecte resulta en bona mesura canviant al llarg del temps, avançarem alguna cosa solament dels tres primers. (Editorial).



Matèries: Governadors civils ; Biografia ; Polítics ; Càrrecs públics ; Ordre públic ; Govern civil ; Franquisme ; Repressió política ; Antifranquisme ; Política territorial ; Societat
Àmbit:Barcelona
Cronologia:1939 - 1977
Autors add.:Tébar Hurtado, Javier ; Risques Corbella, Manuel ; Marín i Corbera, Martí
Localització: B. Abadia de Montserrat; Universitat de Barcelona; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Agonía del liberalismo español : de la revolución a la dictadura, 1913-1923 / Francisco J. Romero Salvadó, Angel Smith, eds.



Granada : Comares, 2014
275 p. : gràf., taules ; 24 cm (Comares historia
Referències bibliogràfiques. Trad. de: The agony of Spanish liberalism.
ISBN 9788490452158

Aquest llibre analitza la crisi orgànica del règim liberal espanyol que va culminar en l'establiment de la dictadura del general Primer de Rivera al setembre de 1923. En ell, s'aborda la decadència de la política liberal a Espanya com la variant local de la crisi general que van experimentar la majoria dels règims liberals vuitcentistes després de la Primera Guerra Mundial. L'arrel d'aquesta crisi radicava en la reticència d'aquests règims a assumir un procés de democratització. (Editorial).



Matèries: Liberalisme ; Alfons XIII d'Espanya ; Restauració ; Crisi de 1917 ; Crisi política
Àmbit:Espanya ; Catalunya
Cronologia:1913 - 1923
Autors add.:Romero Salvadó, Francisco J. (Ed.) ; Smith, Angel (Ed.)
Localització: Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
España Res publica : nacionalización española e identidades en conflicto (siglos XIX y XX) / Pere Gabriel, Jordi Pomés, Francisco Fernández Gómez (Eds.)



Granada : Comares, 2013
554 p. : plàn. ; 24 cm (Comares Historia
ISBN 9788490450864

La historiografia contemporània espanyola més nova ha plantejat amb força la necessitat de l'estudi en profunditat del procés de nacionalització espanyola dels segles XIX i XX. "España Res pública" permet al lector entrar en algunes i importants conclusions sobre les característiques i les eines del "nation-bulding" espanyol en el conjunt del territori de l'estat. Aquesta obra és el producte d'un vast esforç investigador col·lectiu portat a terme per quatre grups de treball, de reconeguda valua científica, de les universitats de Salamanca, País Basc, Santiago de Compostela i la Universitat Autònoma de Barcelona. El repte fonamental de l'obra és, més enllà de la constatació de la complexitat històrica de la afirmació nacional, la de l'anàlisi contrastat de la diversitat de processos "territorials o regionals" de nacionalització pròpia i en "competència" amb el del conjunt de l'Estat. Així, es presta també atenció a alguns territoris, com Catalunya, País Basc o Galícia, amb processos de nacionalització propis "en competència" amb el projecte nacional espanyol. L'obra és l'evidència de la consolidació d'un treball comú desenvolupat per una xarxa d'investigadors, amb una perspectiva de història comparada a nivell estatal e internacional.


Conté:
- 141385  Roca i Vernet. Jordi. Representar y celebrar el proceso de construcción nacional.
- 141386  Roca i Vernet. Jordi. Las Plazas y la representación de la nación liberal, Barcelona 1820 - 1857.
- 141387  Peralta Ruiz. Gemma. ¿Cómo se dibuja España? : representaciones de la idea de España en la prensa republicana ilustrada del siglo XIX.
- 141388  Rubí i Casals. Maria Gemma. La Corona y la Nación : las visitas reales como política pública.
- 141389  Smith. Ángel. Literatura, lengua, prensa.
- 141390  Smith. Ángel. Regionalismo y nacionalismo en los relatos historicistas de la Renaixença catalana (1833 - 1865).
- 141391  Lanes Marsall. Julien. "Setmanaris en català que ara's parla" en los años 1860 : nuevos espacios de popularización del catalanismo cultural.
- 141392  Rodríguez Calleja. María Isabel. 1916 : The Easter Rising y el nacionalismo político catalán.
- 141393  Fernández Gómez. Francisco de Paula. La Barcelona de los exiliados, antipatriotas, desertores, prófugos y solidarios. Internacionalismo y cosmopolitismo en el último tercio del siglo XIX.
- 141394  Pomés i Vives. Jordi. Discursos nacionales.
- 141395  Pomés i Vives. Jordi. El Ideal y la concordia ibérica en la Cataluña de los años 80 del siglo XIX.
- 141396  Vall Ontiveros. Xavier. Etnia, raza y nación en el pensamiento de Pompeu Gener. Intelectualidad, sociedad y encrucijadas identitarias, 1887 - 1906.
- 141397  Llombart i Huesca. Maria. Discursos del President Tarradellas en el exilio (1954 - 1977) : de la Generalitat republicana a la España monárquica.



Matèries: Actes de congressos ; Identitat nacional ; Nacionalisme ; Política
Àmbit:Espanya
Cronologia:[1800 - 1945]
Autors add.:Gabriel i Sirvent, Pere (Ed.) ; Pomés i Vives, Jordi (Ed.) ; Fernández Gómez, Francisco de Paula (Ed.)
Autors add.:Congreso España Res Publica (2012 : Bellaterra )
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; UAB: Sibhil·la


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3