português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
217957 []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 1   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Estudi de l'efecte del desullat sobre caràcters agronòmics i químics de l'espigall del Garraf (Brassica oleracea L.) [Fitxer informàtic] / Emma Heredia Escude ; [dirigit per: Aurora Rull Ferré]
Heredia Escude, Emma


2019
Dirigida per: Rull Ferré, Aurora. Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, 2019
1 recurs electrònic

L'espigall del Garraf (Brassica oleracea L.) és una varietat local de col brotonera pròpia del Garraf. Es tracta d'un tipus de col altament ramificant, que no fa cabdell i de la qual es consumeixen les ramificacions laterals (brotons) i les inflorescències immadures que apareixen als seus àpexs (espigalls). Actualment és poc conegut fora de les zones on s'ha cultivat tradicionalment. La Fundació Miquel Agustí (equip de recerca en varietats agrícoles tradicionals catalanes i en promoció de productes autòctons) juntament amb la Diputació de Barcelona i diverses entitats comarcals van posar en marxa, al 2013, el projecte Espigalls del Garraf. Espais Naturals amb Denominació d'Origen Protegida (EGEsNat) per promoure el seu conreu i consum. El desullat i la collita periòdica són la principal peculiaritat d'aquest conreu. El desullat consisteix en tallar el brot principal de la planta un cop aquesta ja està ben formada. Els pagesos realitzen aquesta pràctica amb l'objectiu d'afavorir el desenvolupament de noves ramificacions. La collita periòdica forma part del maneig tradicional de la planta. Els objectius d'aquest estudi són: (1) determinar l'efecte del desullat sobre el rendiment de l'espigall del Garraf, (2) determinar l'efecte del desullat sobre la seva composició química bàsica i (3) fer la descripció morfològica del material vegetal emprat (5a generació de llavor d'espigall del Garraf, fruit del procés de selecció massal del programa de selecció i millora del projecte EGEsNat). Es van aplicar tres tractaments al cultiu: no desullar amb una única collita final (T1), no desullar amb collita periòdica (T2) i desullar amb collita periòdica (T3). De la comparació de T2 i T3 s'esperava deduir l'efecte del desullat. De T1, conèixer millor el desenvolupament natural de la planta i considerar altres formes de maneig del cultiu. Pel que fa al desullat, estadísticament, no s'ha detectat que exerceixi cap efecte sobre la productivitat les plantes. Quant a la composició química, sí que s'han detectat diferències segons el tractament però no se'ls hi ha pogut donar una explicació. La forma de maneig amb una única collita final comporta valors de producció significativament més baixos que el maneig de collites periòdiques El material vegetal emprat en aquest estudi es caracteritza per assolir una alçada mitjana de 92cm, un grau d'arrissat a les fulles alt i el nivell de rebrot que s'espera d'aquest tipus de varietat.


Matèries: Agricultura ; Horta ; Enginyeria
Àmbit:Garraf
Cronologia:2019
Autors add.:Rull Ferré, Aurora (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/2117/168647
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3