português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
217956 []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 1   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Determinació de l'efecte genètic i ambiental de la nova varietat d'Espigall del Garraf [Fitxer informàtic] / Josep Santiago Muñoz ; [dirigit per: Joan Simó Cruanyes, Aurora Rull Ferré]
Santiago Muñoz, Josep


2019
Dirigida per: Simó Cruanyes, Joan ; Rull Ferré, Aurora. Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, 2019
1 recurs electrònic

La col brotonera o espigall (Brassica oleracea L.) és una varietat tradicional de Catalunya, històricament cultivada, sobretot, a la zona del Garraf i del Vallès. Es tracta d'una varietat de col seleccionada antigament, de la que se n'aprofiten principalment els seus brots axil·lars. Actualment, el seu consum i cultiu s'han vist reduïts, i tant agricultors com investigadors s'han posat a treballar per tal de no perdre aquesta varietat. Gràcies a programes de selecció i millora en base a la morfologia de la planta que s'han fet, i estudis que s'estan duent a terme, plantes més rendibles econòmicament estan apareixent. Això facilitarà als agricultors el seu cultiu i posterior venda. Els objectius principals d'aquest treball, són valorar el paper que juguen el genotip i les condicions ambientals sobre el rendiment en diferents varietats de bròcolis (B. oleracea var. italica) i espigalls. Estudiarem quatre genotips diferents. De l'espigall, estudiarem dos genotips: una població de selecció del 2014 (BRAS0004), i una població de selecció posterior, del 2018 (BRAS0195). En aquestes, s'haurien seleccionat com a mares de la població les plantes més interessants, per tant, s'espera que la població BRAS0195 sigui millor respecte la població BRAS0004. D'altra banda, tindrem dos genotips de bròcoli (BRAS2072 i BRAS2141). Per tal de valorar el rendiment d'aquests quatre genotips, els collirem i fenotiparem fins que la seva producció s'acabi. Realitzarem l'assaig en tres camps de la comarca del Garraf: Sínia Sant Gervasi (Vilanova i la Geltrú), Sínia Pujadas (Vilanova i la Geltrú) i Can Girona (Sitges). A través de diferents tests estadístics: ANOVA, comparacions de mitjanes i estudi de correlacions, hem pogut arribar a una sèrie de conclusions interessants que validen la feina feta durant tot un programa de selecció i millora dels espigalls del Garraf. La nova selecció (BRAS0195) ha millorat el seu rendiment respecte la primera realitzada (BRAS0004). També, hem pogut veure que aquest rendiment no depèn de les característiques edàfiques del sòl, sinó que estaria subjecte a altres causes ambientals com, per exemple, el maneig de cada agricultor. Finalment, hem vist que pels caràcters relacionats amb el rendiment i la producció, l'espigall del Garraf està ben adaptat i no pateix els canvis d'ambient o localitat dins de la zona del Garraf.


Matèries: Agricultura ; Horta ; Enginyeria
Àmbit:Garraf
Cronologia:2019
Autors add.:Simó Cruanyes, Joan (Dir.) ; Rull Ferré, Aurora (Dir.)
Autors add.:Fundació Miquel Agustí
Accés: http://hdl.handle.net/2117/167053
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3