português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
200167 []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 1   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Conèixer el paisatge històric medieval per poder planificar i gestionar el territori / Jordi Bolòs
Bolòs i Masclans, Jordi


En: Territori i societat a l'Edat Mitjana : història, arqueologia, documentació. Lleida. Vol. IV (2007) , p. 145-226 : il.
Número monogràfic: Estudiar i gestionar el paisatge històric medieval. Edició a cura de Jordi Bolòs. Notes a peu de pàgina.

En aquest estudi podem diferenciar una primera part destinada a plantejar la necessitat de fes estudis del paisatge històric per tal de poder gestionar més bé el territori, d'una segona part on hi ha vuit casos concrets on l'estudi del territori d'acord am la metodologia de la història del paisatge ens perment d'entrendre'n molt més bé la història. En la primera part es planteja què s'ha d'estudiar i com poden èsser aquests estudis. Es comenten altres estudis semblants que s'han dut a terme aquests darrers anys a Anglaterra o en altres països europeus. En la segona part se subratlla la importància de l'anàlisi del poblament, de les vies, dels límits i de les sèquies, com a elements fonamentals a l'hora d'entendre l'evolució dels paisatges i de les societats que els van crear. Els casos estudiats són Ultramort (el Baix Empordà), Montclar (el Berguedà), Alpicat (el Segrià), Solsona ( el Solsonès), El Vallès Oriental, Marcovau (la Noguera), el Sallent de Santa Pau (la Garrotxa) i les sèquies del Segrià. Aquests exemples permenten d'aproximar-nos a pobles emmurallats, a pobles de sagrera, a pobles castrals i a vilanoves. A més, ens permenten de valorar la importància d'un estudi acurat de la xarxa de vies i de límits amb vista a un coneixement de la història de cada contrada. És així perquè les parcel·les, les vies, els límits o les sèquies també són documents històrics, que cal preservar.


Matèries: Edat mitjana ; Medi geogràfic ; Paisatge ; Poblament ; Nuclis de població ; Estructura urbana ; Xarxa viària ; Usos del sòl ; Ordenació del territori
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[500 - 1500]
Accés: http://hdl.handle.net/10459.1/72589
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3