português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
130912 []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 1   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 1
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació i poder a Catalunya al segle XII. Aproximació al comportament alimentari de la noblesa / Antoni Riera i Melis
Riera i Melis, Antoni


En: Revista d'Etnologia de Catalunya. [Barcelona], núm. 2 (1993) , p. 8-21 : il. (Dossier
Bibliografia. Notes. Resum en català i anglès.

En el segle XII constiueix, com per a la resta d'Occident, l'època de l'ordre senyorial, un ordre que introdueix una radical desigualtat entre les persones. La concentració del poder a mans d'un restringit col·lectiu de grans terratinents armats es reflecteix en el terreny de l'alimentació: els recursos es distribueixen d'una manera molt desequilibrada entre els diversos estaments socials. Els senyors sempre tenen fam i sempre la poden satisfer. La carn i el vi de qualitat ocupen, a les ben proveïdes taules nobiliàries, un lloc destacat. la riquesa es manifesta amb una dieta abundant i diversificada, amb un ampli conjunt d'estris culinaris i amb una vaixella fina i vistosa, que pot arribar a ser de metalls preciosos. El comportament alimentari ha esdevingut un dels principals indicadors de la categoria social dels individus.


Matèries: Alimentació humana ; Feudalisme ; Noblesa ; Costums alimentaris ; Societat ; Marginació social ; Pobresa
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1101 - 1200
Accés: http://www.raco.cat/index.php/RevistaEtnologia/article/view/48471/56507
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3