Territori de Barcelona o terme de l'Hospitalet? Els conflictes per a l'explotació de les pastures, segles XV-XVIII / Josep M. Bringué i Portella
Bringué i Portella, Josep M.En:
Quaderns d'estudi : Centre d'Estudis de l'Hospitalet. l'Hospitalet, núm. 21 (Març 2009), p. 115-143 : il., gràf.
Bibliografia i fonts. Notes.
La carnisseria, especialment en la seva vessant d'arrendament de les herbes de la parròquia i, després, terme, fou una institució cabdal en la formació i consolidació de l'Hospitalet de Llobregat. Primer, dins uns paràmetres d'una concessió particular, en la creació d'un nucli comercial situat prop del passatge del riu, al seu marge esquerre, a una llegua de Barcelona i en el camí reial, nascut a imatge i semblança del centre situat al marge dret, Sant Boi de Llobregat. Després, ja al segle XVI, com una institució comunal que aglutinava, com també feia la parròquia, les masies disperses pel territori, des del moment en què els terratinents locals decidiren cedir l'explotació de les herbes de les seves terres i possessions a la comunitat. D'aquesta forma es pogueren finançar projectes col·lectius com la consturcció de la nova església, els terraplens defensius al marge esquerre del Llobregat o la lluita contra l'endeutament, etc.